Έδαφος για δημιουργία εθνικής bad bank στην Ελλάδα

Έδαφος για δημιουργία εθνικής bad bank στην Ελλάδα

Υπέρ της δημιουργίας μια εθνικής «κακής» τράπεζας (National Asset Management Company) τάχθηκαν πηγές των θεσμών, με γνώση της κατάστασης. Ερωτηθείσες για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής bad bank, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο των τραπεζών, το εργαλείο αυτό είναι θετικό και αποδοτικό, ενώ για τη δημιουργία μιας εθνικής κακής τράπεζα ανέφεραν πως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα. Κάτι τέτοιο, είπαν, θα δώσει στις τράπεζες διαπραγματευτική ισχύ, ωστόσο, όλοι θα πρέπει να είναι αποφασισμένοι ότι θα γράψουν ζημίες, καθώς τα δάνεια θα αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υποστήριξαν πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής bad bank.

Κανένας ποσοτικοποιημένος στόχος για πλειστηριασμούς

Από εκεί και πέρα, ως θετική έκπληξη χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, πηγές με γνώση της διαδικασίας, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο, με τη μεγαλύτερη να αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ανέφεραν πως είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα για αυτό το εργαλείο μείωσης των κόκκινων δανείων. «Είναι χρήσιμο εργαλείο και θα το παρακολουθούμε. Θέλουμε να δούμε τι θα κάνουν οι τράπεζες με τα collateral-ακίνητα καθώς δεν προσδοκούμε να γίνουν εταιρίες ακινήτων», ενώ παράλληλα διεμήνυσαν ότι δεν έχουν «κάποια συγκεκριμένη προτίμηση» σε οποιδήποτε εργαλείο μείωσης των δανείων, ξεκαθαρίζοντας, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει κανένας ποσοστικοποιημένος στόχος επίτευξης για διενέργεια πλειστηριασμών.

Από εκεί και πέρα, προσέθεσαν πως τα funds μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όχι όμως στα στεγαστικά δάνεια, τονίζοντας ότι δεν είναι στόχος να βγουν οικογένειες στον δρόμο.

Ιρλανδικό μοντέλο στα στεγαστικά

Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, οι ίδιες πηγές κάλεσαν τις ελληνικές τράπεζες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις με βάση το ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει το σπάσιμο του δανείου σε δύο μέρη. Το ένα μέρος αποπληρώνεται, το άλλο «παγώνει» για κάποια χρόνια και εφόσον ο δανειολήπτης είναι συνεπής στην αποπληρωμή τού πρώτου μέρους, το δεύτερο μπορεί στο τέλος να διαγραφεί.

Capital controls και εμπιστοσύνη

«Εχουν γίνει αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια, χρειάζεται όμως χρόνος για να επιδείξουν αποτελέσματα», τόνισαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι την ίδια στιγμή, ενώ παραδέχθηκαν πως ο ρυθμός χορήγησης νέων πιστώσεων, όμως ο ενάρετος κύκλος ξεκινά, τα πλάνα των τραπεζών είναι αξιόπιστα, βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο αφετηρίας, ωστόσο πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, να γυρίσουν οι καταθέσεις και όσον αφορά στα capital controls, η απελευθέρωσή τους συνδέεται με το κλίμα εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών…. / ΙΒΝΑ