Άρθρο Γνώμης/Η ικανότητα της αντιπολίτευσης να εμπνεύσει τους ανθρώπους και οι απλοί αριθμοί

Άρθρο Γνώμης/Η ικανότητα της αντιπολίτευσης να εμπνεύσει τους ανθρώπους και οι απλοί αριθμοί

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί για την εφημερίδα Albanian Free Press και το www.albanianfreepress.al

του Eduard Zaloshnja

“Το να βρίσκεσαι στην αντιπολίτευση δεν είναι θέμα αριθμών”. Αυτό είναι κάτι που έχουμε ακουστεί συχνά στην αλβανική πολιτική. Ωστόσο, τίθεται ένα ερώτημα: πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν η αντιπολίτευση είναι ισχυρή ή αδύναμη; Μπορούμε να μετρήσουμε το πνεύμα που χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση από την ευγλωττία των ηγετών της; Εάν χρησιμοποιήσαμε αυτή την προϋπόθεση για να την προσδιορίσουμε, τότε το κόμμα LIBRA, με επικεφαλής τον Ben Blushi, θα είχε λάβει 200 ​​χιλιάδες ψήφους και όχι 20 χιλιάδες ψήφους. Ας μην ξεχνάμε τον πολιτικό λόγο του Blushi ενάντια στον Rama στο κοινοβούλιο και στα τηλεοπτικά στούντιο. Αυτού του είδους ο πολιτικός λόγος ήταν πολύ διαφορετικός από αυτούς που ακούγαμε από άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι η ευγλωττία του Rama το 2009 ήταν η ίδια με εκείνη του 2013. Ωστόσο, έπρεπε να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Meta (που μέχρι τότε κατηγορούσε) για να έρθει στην εξουσία.

Μπορούμε να μετρήσουμε τη δύναμη αυτής της αντιπολίτευσης από τις πλατφόρμες, τα προγράμματα και τα νομοσχέδια που έχει προτείνει; Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγοι άνθρωποι τα διαβάζουν και τα ακολουθούν. Ακόμη και σε μια ανεπτυγμένη χώρα όπως οι ΗΠΑ, το 80% των πολιτών ψηφίζουν με συναισθηματικό τρόπο, ενώ το μόνο 20% ψηφίζει με ορθολογικό τρόπο.

Μπορούμε να μετρήσουμε την αντιπολίτευση από τον αριθμό των νέων που οδηγούν το κόμμα; Αν αυτό συνέβαινε, τότε το λεγόμενο KOP του Δημοκρατικού Κόμματος θα έπρεπε να έχει κερδίσει δώσει στον Berisha περισσότερο από το 41% ​​των ψήφων το 2005. Ο Berisha ήρθε στην εξουσία χάρη στο Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, το οποίο προκάλεσε πολλές ζημιές στο SP σε 18 εκλογικές περιφέρειες.

Ωστόσο, οι αριθμοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν σε μια δημοκρατία.

Σήμερα, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η αντιπολίτευση είναι ισχυρή εάν μια διεθνής εταιρεία ειδικευμένη σε δημοσκοπήσεις διεξαγάγει έρευνα, η οποία θα υποδηλώνει ότι η ενωμένη αντιπολίτευση έχει σήμερα 1 εκατομμύριο ψήφους. Αυτό θα ήταν αρκετό, επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν αναμένεται να λάβει περισσότερες από 765 χιλιάδες ψήφους, δηλαδή τον ίδιο αριθμό ψήφων που έλαβε το 2017. Αλλά δεν θα ήταν το ίδιο εάν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα 47%-53% υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Επί δεκαετίες τώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπόρεσαν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να φέρουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές του κόμματος στα Τίρανα από όλη τη χώρα. Τα κόμματα αυτά ξόδεψαν εβδομάδες για να μπορέσουν να πείσουν αυτούς τους υποστηρικτές να έρθουν στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, είναι η αυθόρμητη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις που δείχνει πραγματικά το πραγματικό πνεύμα της αντιπολίτευσης ανάμεσα στον πληθυσμό. Για παράδειγμα, οι πολίτες των Τιράνων έδειξαν ότι η στήριξη της αντιπολίτευσης ήταν ισχυρή τον Δεκέμβριο του 1990 (αν και δεν υπήρξε αντιπολιτευόμενο κόμμα) με 100 χιλιάδες άτομα να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία των φοιτητών. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη το 2019, όταν οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Στις 16 Φεβρουαρίου, τα κέντρο των Τιράνων γέμισε με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που η αντιπολίτευση κατάφερε να φέρει στην πρωτεύουσα μετά από ένα μήνα προετοιμασίας σε κάθε πόλη και χωριό. Αλλά όταν η αντιπολίτευση διοργάνωσε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία μπροστά στο κοινοβούλιο, μόνο κάποιες χιλιάδες συμμετείχαν σε αυτήν.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να συγκεντρώσουν πολλούς υποστηρικτές των κόμματος στις συγκεντρώσεις που κατέχουν. Ορισμένες από αυτές τις συγκεντρώσεις έχουν επίσης αποδειχθεί βίαιες. Ωστόσο, κανένα πολιτικό κόμμα δεν μπόρεσε να εμπνεύσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε να συγκεντρώσει 100 χιλιάδες διαδηλωτές μέσα σε λίγες ώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο από το 2005 έως το 2013, η μεταφορά της εξουσίας αποφασίστηκε με απλούς υπολογισμούς, παρά με το γεγονός ότι η αντιπολίτευση κατόρθωσε να εμπνεύσει ανθρώπους.

Σημείωση: Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντανακλούν απαραιτήτως την συντακτική πολιτική του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου και του ΙΒΝΑ./ΙΒΝΑ