Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων στις 7 το πρωί ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περίπου 550 χιλιάδες πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου, για να επιλέξουν ανάμεσα σε εννέα υποψηφίους, σε 1122 εκλογικά κέντρα. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν, όπως υπολογίζεται γύρω στις 20:30.

Οι εννέα υποψήφιοι που συμμετέχουν στην 13η εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέδειξαν κατά την προεκλογική περίοδο τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το κυπριακό κράτος τα επόμενα χρόνια, όπως η διαχείριση του Κυπριακού ζητήματος, την οικονομία και τον εκσυχρονισμού του κράτους.

Βασικοί υποψήφιοι που θα διαδραματίσουν ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση είναι ο Νίκος Αναστασιάδης από το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), ο Σταύρος Μαλάς από το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), ο Γιώργος Λιλλήκας από την Συμμαχία Πολιτών και ο Χρίστος Χρίστου από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ).

Το εκλογικό αποτελέσματα θα καθορίσει εν πολλοίς και τις κινήσεις της επόμενης μέρας από όσους θα μείνουν εκτός δευτέρου γύρου, καθώς την επόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι δυο πρώτοι υποψήφιοι που θα αναδειχτούν από την εκλογική διαδικασία της 28ης Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το πολίτευμα είναι προεδρικό, με πρόεδρο Ελληνοκύπριο και αντιπρόεδρο Τουρκοκύπριο. Η θητεία τους είναι πενταετής. Ο πρόεδρος εκλέγεται από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και ο αντιπρόεδρος από την τουρκοκυπριακή. Λόγω του προεδρικού συστήματος η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Απλώς , ο πρόεδρος διαβάζει τις προγραμματικές του θέσεις και μαζί με τον αντιπρόεδρο διαβεβαιώνουν την Βουλή ότι θα τηρήσουν το Σύνταγμα και τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στα 58 χρόνια ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι προεδρικές εκλογές είναι οι δέκατες τρίτες στην ιστορία της. Οι πρώτες προεδρικές εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1959, λίγους μήνες πριν την επίσημη εγκαθίδρυση  της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Αύγουστο του 1960./ΙΒΝΑ